MANTAR

Doğal şarap şişesi mantarı, bir meşe türü olan quercus suber ailesinden gelmektedir. Ağırlıklı olarak bol yağışın olduğu yerlerde; Portekiz, İspanya, Fas, Cezayir ve bir miktar da Sicilya’da yetiştirilmektedir. Şarabın az miktarda soluk alıp vermesine imkan tanıyacak gözenekli dokuya sahip olabilmesi için en az 80 yaşına gelmesi gerekmektedir. Doğal mantar, ağacın 80 yaşına geldikten sonra torna ile dış kabuğundan yekpare çıkarılması sonucu elde edilir ve yaklaşık 50 yıl boyunca bu şekilde mantar verir. 10 sene ağacın yeniden katman oluşturması beklenir, aynı işlem 70. yılda da tekrarlanır. Bu sefer elde edilen kerestelerden ise 2. ve 3. kalite mantarlar üretilir. 

Özellikle uzun süre yıllanacak şaraplarda doğal mantar kullanımı hayatidir, aksi takdirde şarap nefes almayacak ve bir süre sonra yaşayan bir varlık olma özelliğini kaybedecektir. Şarapta meydana gelen bozulmalar ise genellikle ortam ısısı, nem gibi mantarı etkileyecek koşullar nedeniyledir, çünkü çok sıcak bir ortamda mantarın gözenekleri genişler ve şaraba daha çok hava girişine neden olur. Çok soğuk bir ortamda ise (buzdolabı) mantarın gözenekleri sıkılaşarak şarabın nefes almasını zorlaştırır, kuru bir ortamda saklanan şarapların mantarı açılırken parçalanır. 

Ülkemize batı karadeniz bölgesi iklim olarak elverişli gözükmekle birlikte, herhangi bir yerli üretici mantar sektörüne girmemiştir, bu nedenle yerli şarap üreticileri ağırlıklı Portekiz olmak üzere yabancı mantar kullanır ve bir mantarın ülkemize gelişi adet başına 1 usd’nin üzerine çıkmışdır, gitgide azalmaktadır, bu sebeble şişelendikten sonra tüketilecek şaraplarda yapay mantar doğayı koruma amaçlı olarak da kullanılmaya başlamıştır, pratik olduğu için çevir aç metal kapaklarda kullanıma girmiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir