Kırmızı ve Beyaz Şarap

Kırmızı ve beyaz şaraplar işlem bölümünde ikiye ayrılıyorlar aslında. kırmızı şaraplar işlem durumunda kabukları çatlatılır, kabuk ve çekirdek ayrılmadan fermante edilirler ve kükürt dioksit eklenir, daha sonra belli bir aralıkta tankta üzüm şıramız bekletilir ve ne kadar şıra bekletilirse renginin koyuluğu taneni o kadar fazla olur, bu işlem sırasında  (fermantasyonda) ısı yükselir, soğutma ile ideal sıcaklıkta tutulur, bu aşamada kabuk ve çekirdeklerinden ayrılan bu bölüme birinci şıra denir, kalan kabuk ve çekirdek posasının tekrar preslenmesiyle olan kısma ikinci şıra denir. Beyaz şaraplarda işlem üzümler toplandıktan sonra bekletilmeden işleme girerler. Çoğunlukla saplarından ayrılarak ezilir ve preslenerek kabuk ve çekirdeğinden ayrılırlar. Pres sırasında kükürt eklenip dinlendirilen şıra fermantasyona alınır.