Şarap Alirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Şarabınız sızdırmamış, hava almamış olmalıdır. Sızdıran şaraplar oksijenle temas ederek bozulur, hava da şaraba bayat bir tat verir. Şişenin ağzındaki kapsül şişeye yapışmışsa veya etikette şarap lekesi bulunuyorsa şarap önceden sızdırmış olabilir. Uzun süre dik saklanmış şaraplarda mantarın kuruması ve şarabın havayla teması söz konusu olabilir. Uzun süre güneş ışığında kalmış şarapların ise bozulmuş olması muhtemeldir. Bazen renginden bazen de tadına bakarak anlayabilirsiniz.

Bir şarabı diğer bir şaraptan daha pahalı yapan;

• Şarabın nasıl üretildiği,
• Şarabın kökeni, apelasyonu
• Belirli üzüm çeşitlerine olan taleptir.

Dekante etmek: Şaraplar açılıp oksijenle temas ettiklerinde aroma ve lezzeti ortaya çıkar. Her şarapta dekantasyon (havalandırma) işlemine gerek yoktur. Genç beyaz şaraplarda havalandırmanın faydası olmazken, yıllandırılmış beyazlarda kısa süreli havalandırma aromaların uyanmasını sağlar. Kırmızı şaraplarda ise dekantasyon işlemine daha çok ihtiyaç vardır. Yıllanma sebebiyle oluşan tortular bu işlemle şaraptan ayrılırken; yüksek tanenli genç şaraplar havalandırma ile daha yumuşak bir içim kazanır. Çok yaşlı şaraplarda ise neredeyse hiç tanen kalmadığından, oksijenle ani temasında şarap bozulabilir.

Şaraptaki renk tonları

İklimden yağmura, maya cinsinden maserasyon süresine, dinlendirildiği fıçıdan şarabın yaşına, daha birçok farklı etken şarabın rengini etkileyebilir. Örneğin bir Shiraz gençken parlak ve koyu mor tonlarında, 20 sene sonra ise kiremitimsi turuncu tonlarıyla karşımıza çıkabilir. Yine yaşı ilerlemiş bir Öküzgözü ve Boğazkere kupajının parlak, canlı, koyu bir kırmızı olması beklenemez. Çoğunlukla fıçıya girmemiş Riesling üzümünden yapılan şaraplar gençken solgun beyazla limonumsu yeşil tonlar arasında gidip gelir. Chardonnay’ler ise genelde meşe fıçılarda dinlendirildiklerinden altın sarısı renklere sahiplerdir. İngiltere’de, uzmanlar, bu konuyla ilgili ortak bir dil kullanmaktadır. Buna göre renk analizi üç ana başlık altında toplanır; berraklık, yoğunluk ve renk. Berraklık tanımında, en çok, “berrak” veya “bulanık”; yoğunluktaysa, “su beyazı”, “soluk”, “orta”, “koyu” gibi terimleri kullanılır. Renk tanımında kullanılan terimler ise beyaz, roze ve kırmızı şaraplar arasında farklılaşır. Beyazların renk tanımında, “limonumsu yeşil”, “limon sarısı”, “altın sarısı”, “kehribar”; rozelerde, “pembe”, “somon”, “turuncu” ve “soğan kabuğu”; kırmızılarda ise “mor”, “yakut”, “lal”, “kumral” ve “kahverengi” şeklinde belirtilir.